Синоћ на промоцији књиге „Историја Републике Српске“ на Филозофском факултету у Београду десио се сраман инцидент који су изазвали чланови и симпатизери организација Анархосиндикална иницијатива и Маркс 21. Након тога им се супроставила група родољубивих студената. У ноћи након инцидента „сорошевци“ из Маркс 21 и АСИ послали су свим медијима лаж о наводном „упаду неонациста из НСФ“.

Овај инцидент показао је да се насиље анархиста/комуниста који немају везе са Филозофским факултетом више не може толерисати. И што је најгоре потпуно непрофесионално понашање медија у Србији је апсолутно срамно, не само према НСФ него према јавности Србије.

Сукоб се догодио на промоцији књиге „Историја Републике Српске“ коју је организовала једна патриотска студентска организација . Говорили су историчари др Предраг Марковић, проф. др Чедомир Антић и Немања Девић.

Трибина је прекинута накратко, а после настављена и трајала је два сата. Према речима проф. др Чедомира Антића, реч је о намештаљци, јер је група анархиста желела да догађај представи као фашистички, па су инсценирали инцидент, снимали, изашли са сведочењем анонимне студенткиње у јавност.

Он каже да очекује да се појави цео снимак и види се ко је кога напао и да није било никаквих фашиста на скупу. Нажалост медији попут Блица, портала Еспресо и Б92 пренели су спин лажи које су после прихватили Танјуг, Информер, Курир, РТС и многи други. У спин лажној вести наведено је да су инцидент изазвали активисти Националног српског фронта који су узвикивали „Зиг хајл“ и „Хајл Хитлер“. Иако ова вест не би прихватио нико са здравом памећу она се вртела сатима по свим медијима у Србији. Тек након текста на порталу Вечерњих новости ствар се окреће и медији мењају наслове о „неонацистима“ и Националном српском фронту.

Јасно је да је Национални српски фронт највеће и најозбиљније српско националистичко удружење и да је као такво кост у грлу еунијатским и екстремно левичарским снагама. Помињање Горана Давидовића у контексту „упада на факултет“ је постало излизано спин бунцање које се и даље користи.

Истина о инциденту антисрпских анархиста и комуниста се ипак пробила до јавности.

Немања Девић био је први говорник и током његовог излагања упала је група од око 20 младића, који су, каже Девић, одраније познати на факултету, и да су били организатори и учесници блокаде факултета, иако нису његови студенти.

– Дошли су до нас, испред катедре и почели да нам се смеју у лице – присећа се Девић немилог догађаја. – Наставио сам да говорим, а они да ремете излагање. Тада је из публике устала група од седам-осам младића која је кренула да се супротставља овима који су упали, да их упозорава на понашање… Почело је коштање, вређање, али није било физичког обрачуна.

Девић каже да је неколико полицајаца у цивилу замолило групу хулигана да изађу, што су они учинили.

Проф. Антић каже да су анархисти десет дана унапред најављивали инцидент на скупу и да су организатори због тога затражили асистенцију полиције, да би се спречиле теже последице.

– Мислио сам да само хоће да нас вређају и да прекину скуп, а заправо сада је, са овим подметањем појединим медијима, јасно да наш догађај желе да представе као фашистички, да су све инсценирали – тврди Антић. – Испали смо жртве бруталне монтаже и то ће цео снимак догађаја показати.

Реч је о истим људима који су блокирали факултет пре неколико година – тврди проф. Антић. – Покушавали су да ми блокирају наставу, што нисам дозволио. Једног сам тужио и добио на суду, а девојку која ме је анонимно у медијима оптужила да сам је ударио такође сам тужио. На суду је тврдила да никада у животу није била у мојој близини.

Трибина је прекинута накратко, а после настављена и трајала је два сата.

Антић је за РТС рекао да Филозофски факултет већ десет година терорише група анархиста, који се буне јер им није успела блокада ове године.

„Имали су обичај да без разлога блокирају по један семестар факултета. Пре две године ја сам се супротставио њиховој блокади и тада су ме они, да кажем, лоше уписали“, рекао је Антић.

Како каже, најављивали су да ће прекинути трибину, ове године незадовољни и пресудама које су стигле против њих због напада на професоре и студенте.

„Толико су то дуго најављивали то да су онда дан пре трибине најавили да ће у ствари фашисти прекинути трибину“, каже Антић .

„Један од анархиста је изашао и прекинуо трибину на начин на који су прекидали наставу већ годинама, а онда су се појавиле три особе које су као њему претиле да ће га тући. По осмесима које су размењивали ја бих рекао да је то договор, нажалост, медији су пренели тумачење анархиста који су снимали тих 40 секунди“, рекао је Антић.

„Нисмо видели ни једну ознаку фашистичку, нити је било после прекида, не знам зашто би неки фашиста прекидао Пеђу Марковића или Чедомира Антића, али знам зашто је неки анархиста то покушао – јер су незадовољни обављањем једног посла, једног злог посла који већ десет година обављају на Филозофском факултету“, рекао је Антић.

Како је на свом ФБ написао очевидац Драгослав Бокан у сали ”Георгије Острогорски” на београдском Филозофском факултету одржана промоција прве ”Историје Републике Српске”, коју је неколико година припремао читав тим наших историчара на челу са др Ненадом Кецмановићем и др Чедомиром Антићем.

Уз Чедомира Антића, на промоцији су говорили и докторант историје Немања Девић и (у медијима често присутни) др Предраг Марковић (који је у последњи час заменио очекиваног и најављеног др Мила Ломпара).

Сала је била пуна радозналих студената, колега историчара и заинтересованих слушалаца свих врста и сасвим различитих годишта.
Сем понеког неконтролисаног укључења звона са мобилних телефона све је било како се и очекује од једне овакве промоције, мирно и академски-достојанствено.- све до герилског, детињасто-”револуционарног” упада велике студентске групе анархиста/комуниста.

Ничим изазвани они су бучно и бахато ушетали у амфитетатар и спустили се до катедре иза које су се налазили већ поменути говорници.
Један од њих се лактом безобразно наслонио на сто, загледавши се изазивачки у Чеду Антића.
Уз њега се појавила и нека ситна плавушица, модерна верзија Драгице Правице, и почела да неприродно високим гласом скичи и буни се, као да су њој и њима неки насилници упали у двориште, а не обрнуто.
Њој и оном зализаном предводнику су се ускоро прикључили и остали њихови ”саборци”, решени да не допусте наставак промоције.
Из позадине се јавио и њихов неформални вођа, студент треће године филозофије.

Али, то није могло тек тако да прође. Ипак, ово нису она давна, идеолошки наивна и левичарско-утопијска времена.
На анархистички упад у салу за предавања се спонтано организовао студентски одговор на ову провокацију, па су њихове колеге-студенти десне оријентације спремно устали са својих седишта и кренули да се, конкретно и без оклевања, супротставе бучним узгредницима.
Скинуше, очас посла, каишеве из панталона и обмоташе их око шака, након чега су анархисти/комунисти одустали од физичког напада на професоре- наводи се у сведочењу Драгослава Бокана на његовој ФБ страници.

Овај инцидент показао је да се насиље анархиста/комуниста који немају везе са Филозофским факултетом више не може толерисати. И што је најгоре потпуно непрофесионално понашање медија у Србији је апсолутно срамно, не само према НСФ него према јавности Србије.

Извор – Инфо НСФ, Вечерње Новости, РТС

Анархокомунисти упали на факултет а оптужили НСФ

Post navigation