20100203_247-ItemID-161264-lrg_670x0Суђење за инцидент на антифашистичком скупу у Новом Саду 7. октобра 2007. године није почело ни шест година од почетка главног претреса, преносе Б92, радио 021 и други медији писање извесног Дарка Шпера перјанице НДНВ и НВО „VOICE“.

Према наводима Војвођанског истраживачко-аналитичког центра, скоро осам година од инцидента није почело суђење неформалном вођи забрањене организације Национални строј, Горану Давидовићу.

Протекли период обележила су признања двојице оптужених, промена чак троје председника судског већа и неуспешни покушаји суда да се Давидовић из иностранства приведе правди, навео је VOICE (www.voice.org.rs).

Због тога је ванрасправно веће Вишег суда у Новом Саду окривљеном Давидовићу одредило суђење у одсуству, рекла је портпаролка Вишег суда Ивана Карапанџић.

Она је објаснила да се бранилац кога је Давидовић ангажовао није одазивао на уредне позиве суда, па му је суд 15. септембра прошле године поставио браниоца по службеној дужности, како би се спречило непотребно одлагање главног претреса.

„Имајући у виду све наведено, суд је уложио напоре да се поступак води ефикасно, без непотребних одлагања“, казала је Ивана Карапанџић.На питање који је судија добио поступак и за када је заказан наставак суђења, Ивана Карапанџић је рекла да ће јавност благовремено о томе бити обавештена путем.

Осим Давидовића, за изазивање националне и верске мржње и насилничко понашање терети се и Недељко Пешић (26) из Шапца, док су Предраг Голубовић (31) из Прибоја, Радомир Дицков (38) из Новог Сада, Урош Стојановић (34) из Београда, Данијел Петровић (26) и Владан Неговановић (27) из Новог Сада оптужени за насилничко понашање.

Долф Поспиш (28) из Ветерника и Предраг Миловановић (31) из Земуна, такође су били оптужени, али су у међувремену са Вишим тужилаштвом склопили споразум о признању кривице.

Инцидент се догодио 7. октобра 2007, када је учеснике Антифашистичке шетње „Стоп фашизму“, који су кренули према Кеју жртава рације, у Дунавској улици у Новом Саду напала група припадника Националног строја.

Они су претходно у дворишту Дома војске запалили навијачке бакље и узвикивали пароле попут „Војводина – Србија“, „Србија Србима“, „Убиј педера“ и „Ратко Младић“.

Каменицама је погођено неколико грађана, међу којима и шеф новосадске канцеларије Хелсиншког одбора за људска права Павел Домоњи, након чега су припадници жандармерије утрчали у двориште Дома војске и привели највећи број чланова Националног строја.

Национални строј је и од раније правосудним органима познат по националистичким испадима, а један од таквих догодио се током антифашистичке трибине на Филозофском факултету у Новом Саду, где је двадесетак кратко ошишаних младића 9. новембра 2005. организовано упало на скуп и угрозило сигурност учесника, а некима од њих упутила и опасне претње.

Због тога је Давидовић осуђен на једногодишњу казну затвора коју је неколико година касније и одслужио, а Миодраг Стефановић из Оџака добио је шест месеци затвора.
Адвокат Владимир Бељански рекао је да постоји велико лутање у судској пракси шта значи изазивање националне мржње и нетрпељивости, иако је то дело веома опасно.

„Додатни проблем код нас је што имамо прошлост која на један страшан начин сведочи о томе како такви јавни иступи изазивања националне, расне, верске мржње и нетрпељивости могу да изазову катастрофалне последице“, казао је Бељански.

ИзворБ92 , Бета, 021

Б92: Седам година се чека на суђење Горану Давидовићу

Post navigation