На крају данашњег главног претреса тужилац Зоран Јаковљевић предао је суду текст измењене оптужнице у којој је делимично промењено чињенично стање и правна квалификација кривичног дела.
Наиме, Јаковљевић је новинарима рекао да се у измењеној оптужници прецизира да је група људи из дворишта и са ограде Дома Војске, где су се налазили иако им је полиција забранила окупљање, нацистички салутирали подижући десну руку са испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа, узвикујући “Србија Србима”, “Убиј педера” и др.
“Након тога Давидовић Горан им је руком показао да из дворишта крену ка огради, услед чега је дошло до нереда и насиља, тако што су се учесници јавног скупа и особе окупљене у Дому Војске, прво вербално сукобили, вређајући једни друге, а потом и физички, гађајући једни друге флашама, каменицама и другим предметима, услед чега је повређено неколико особа”, рекао је он.
Тужилац је додао и да се на снимку види како Недељко Пешић на огради Дома војске нацистички салутира и подиже три прста у вис, након чега је дошло до немира и насиља.
“На тај начин окривљени Горан Давидовић и Недељко Пешић извршили су кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из чл. 317 ст. 3 у вези ст. 1 Кривичног законика”, рекао је Јаковљевић и додао да је запрећена казна за то дело од једне до осам година затвора.

Бранибор Јовичић, адвокат Горана Давидовића оптуженог за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости због напада на антифашисте, данас је приликом гледања снимка инцидента оптужио заменика вишег јавног тужиоца Зорана Јаковљевића да прави циркус од тог суђења.
“Нећу више то да гледам јер мог клијента нема нигде. Констатујте да нисам ни гледао снимак”, рекао је Јовичић пошто је оптужио Јаковљевића да упирањем прста на Давидовића на полицијском снимку инцидента прави циркус у суду. Након тога се прекрстио и сео на своје место у судници.
Јаковљевић је инсистирао да се гледање снимка настави и окарактерисао Јовичићево понашање као скандалозно и недопустиво.

“Ако бранилац не може да брани Давидовића по службеној дужности ставите онда другог адвоката који може да га брани по службеној дужности”, рекао је Јаковљевић и додао да је он само прокоментарисао “да се на снимку ипак може видети Давидовић са испруженом руком, али је она на снимку заклоњена оградом”.
Након неколико минута Јовичић је повукао реч и настављена је репродукција видео материјала инцидента у Дому војске због чега су Давидовић и Недељко Пешић оптужени да су 7. октобра 2007. нападом на антифашисте изазивали нациоланалну, расну и верску мржњу и нетрпељивост.
Судија Слободанка Гутовић указала је Јовичићу да се суздржи од даљег коментарисања у наставку прегледа видео материјала.
Иначе осим браниоцима оптужених и тужиоцу новинарима није било омогућено да прате емитовање видео снимка јер је приказан на компјутеру судије Гутовић.
Оптужница је подигнута децембра 2008. године, а њоме су се Давидовић, Поспиш и Пешић теретили да су се попели на ограду Дома војске, иако им је полиција забранила окупљање, и започели вербални и физички сукоб са учесницима антифашистичког скупа, бацајући каменице и тврде предмете на њих. Давидовићу се суди у одсуству.
Због насилничког понашања оптужени су били Радомир Дицков, Урош Стојановић, Данијел Петровић, Владан Неговановић, Предраг Миловановић и Предраг Голубовић. Пре две године тужилаштво је одустало од даљег гоњења оптужених за насилничко понашање због начела Не бис ин идем.
Адвокати Пешића и Давидовића тврде да њихови клијенти нису учинили ништа што би их могло довести у везу са изазивањем националне, расне и верске мржње и нетрпељивости,а сви сведоци осим једног их уопште не терете.
Оптужени Пешић потврдио је да се налазио на зиду Дома војске, али да својим поступањем није изазивао националну или расну мржњу и нетрпељивост.

Суђење Давидовићу и Пешићу биће настављено 30. октобра када би требало још да буду саслушана преостала два припадника жандармерије који су 7. октобра 2007. обезбеђивали скуп. На тај начин поступак ће ући  у 12. годину.

Извор – VOICE, Инфо НСФ

Буран дан на суђењу Давидовићу, оптужница промењена.

Post navigation