Како Дневник наводи, против окривљених за насилничко понашање у овом случају, већ су вођени и правоснажно окончани поступци пред Основним судом због учешћа у инциденту из октобра 2007. године, због чега ће највероватније суд морати да одбије оптужни предлог због принципа да им се не може два пута судити за исто дело. Наредно рочиште, на којем би требао да се прегледа вишесатни видео материјал и евентуално саслушају неки од сведока, заказан је за 22. октобар.

Овога пута суђење је одложено због штрајка адвоката јер се на рочишту није појавио бранилац првооптуженог Давидовића.

Према судској евиденцији, прва оптужница у овом случају подигнута је у децембру 2008, а њено последње прецизирање од стране вишег тужилаштва извршено је у децембру 2013. године, након што је с двојицом оптужених постигнут споразум о признању кривице.

Иако је у претходном периоду новосадски суд заказао укупно 19 рочишта, одржана су само четири, при чему главни претрес практично није ни почео с обзиром да још увек нису изведени докази тужилаштва и одбране, а такође није саслушан ниједан од бројних сведока у овом поступку.

217841_goran-davidovic01-foto-beta_orig

Подсећамо, Горану Давидовићу(39) и Недељку Пешићу (27) се на терет ставља дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, док су Радомир Дицков (39), Урош Стојановић (36), Данијел Петровић (28), Владан Неговановић (28) и Предраг Голубовић (32), окривљени за кривично дело насилничко понашање.

Како стоји у оптужници, Давидовић и Пешић су током јавног скупа “Стоп фашизму” који су у Новом Саду организовали Антифашистичка организација Новог Сада и Независно друштво новинара Војводине, на огради Дома Војске нацистички салутирали у правцу учесника поменутог антифашистичког скупа, чиме су испровоцирали најпре вербални, а затим и физички сукоб током којег је у размени “ватре” каменица и флаша, повређено четворо људи.

Како смо незванично сазнали, против окривљених за насилничко понашање у овом случају, већ су вођени и правоснажно окончани поступци пред Основним судом због учешћа у инциденту из октобра 2007. године, због чега ће највероватније суд морати да одбије оптужни предлог због принципа да им се не може два пута судити за исто дело.

Наредно рочиште, на којем би требао да се прегледа вишесатни видео материјал и евентуално саслушају неки од сведока, заказан је за 22. октобар.

Н. Перковић

Давидовић на скуповима десничарских организација

Давидовић је иначе био правоснажно осуђен у Србији такође за изазивање расне и националне мржње када је са својом групом упао на антифашистичку трибину 9. новембра 2005, која се одржавала на Светски дан борбе против фашизма и антисемитизма. Он и остали неонацисти напали су вербално и физички учеснике трибине због чега је осуђен на годину дана затвора које је одлежао након хапшења у Немачкој и изручења Србији у фебруару 2010. године.

Према незваничним информацијама он је након издржане казне напустио Србију и од тада се повремено појављивао на скуповима десничарских организација у Италији и Немачкој.

ДНЕВНИК: Суд ће морати да одбије оптужни предлог против Давидовића

Post navigation