Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80

У новосадском Вишем суду јуче је настављено суђење Горану Давидовићу и Недељку Пешићу због изазивања националне и верске мржње током антифашистичке шетње 2007.

Давидовић (42) из Новог Сада поново није дошао на главни претрес, и њему се суди у одсуству , али је другоокривљени Недељко Пешић (30) из Шапца сео на оптуженичку клупу.

На предлог одбране,  сведочило  је неколико жанадарма, који су били на лицу места, кад се догодио спорни догађај. Био је спреман за пуштање видео-снимак тог случаја, али се испоставило да није било потребно да се прикаже у судници.

Жандарм Стевица Љ. изјавио је пред већем којим председава судија Слободанка Гутовић да је био припадник специјалистичке чете новосадског Одреда жандармерије која је учествовала на обезбеђењу поменутог јавног скупа.

„Наравно, не сећам с детаља, после толико времена. Знам да је једна екипа младића била у пивници поред Дома војске на Београдском кеју и да су они у једном моменту почели да беже ван дворишта у улицу према Рибљој пијаци, однсосно, на локацију која је била на дугој страни од скупа, где сам ја био распоређен. Чим смо им наредили да стану, они су то урадили, а при томе није било никаквог отпора“,  присетио се овај сведок.

Он је додао да није видео лица актера догађаја с места на ком се налазио, али да зна да је нешто почело да са лети са спољашне стране у двориште.

Полицајац Бранко О. казао је да је дан после спорног случаја дао изјаву у Прекршајном суду као сведок, а да  би сада, после толико времена, све било исувише произвољно за записник.

„Сећам се само да је било нереда, али не локације где сам стајао. Морате ме схватити, мој посао је такав да учествујем у доста оваквих догађаја у току само једног месеца. Лица не памтим, па ни овог човека на оптуженичкој клупи. Ушли смо по наређењу старешине, то знам, али ми не знамо зашто, свакако не улазимо произвољно у таквим ситауацијама“, навео је Бранко О.

Припадник новосадког одрада жандармерије Бојан П. навео је да је јавни скуп био дозвољен и да је то важно за његове колегеиз специјалне чете.

„Док сам патролирао службеним колима , везом ми је дојављено да су примећена нека сумњива лица код Дом војске. Нас двадесетак жандарма изашло је из возила да би обезбедили ту локацију. Кренула је галама, узвици, почело је са свих страна да лете флаше, разни предмети, али нисам видео каменице“, навео је овај сведок:

Ддодао је и ово:

„Не знам с које стране је почело све то. Добили смо наређење да уђемо у двориште и да склонима лица с ограде. Они, њих око 30 у дворишту почели су да беже, а њих десетак који нису поступили по наређењу да стану, лишени су слободе и при томе се нису опирали. Иначе, нисам видео да је дошло тада до туче између те две групе, па ни контаката међу њима“

ИзворДневник

НА СУЂЕЊУ ДАВИДОВИЋУ: Жандарми се не сећају детаља

Post navigationDeprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80