На парламентарним изборима одржаним у Словачкој у суботу, Народна странка Наша Словачка Мариана Котлебе добила је 8% гласова што им доноси 14 места у словачкој скупштини. Котлебина странка је на изборима 2012. имала 1,6% гласова и ови избори су им омогућили да први пут постану парламентарна странка.

Мариан Котлеба је политичку каријеру почео као председник организације „Словачко заједништво“ (Slovenská Pospolitosť ) 2003. године. Иста организација је прерасла у странку али је била забрањена 2007. Јавност у Србији је чула за ову организацију 2007. године када су њени активисти укључујући и Котлебу дошли у Нови Сад. Тада је требао да се одржи Српски марш који је забрањен а неколико стотина људи и десетине страних гостију враћено је из блокираног Новог Сада.

Котлеба на једном маршу 2006.

Народна странка Наша Словачка настала је 2011. и противници су останка Словачке у ЕУ и НАТО као и огорчени противници илегалне миграције.
Мариан Котлеба је извојевао прву велику победу 2013. када је изабран за гувернера Банске Бистрице. То је био велики шок за словачку јавност алиу наредним годинама Котлеба је као гувернер постигао веома добре резултате и чак успео да смањи огромни дуг Банске Бистрице што му је донело још већу популарност.

Успех Котлебине странке дочекана је веома бурно код заговорника ЕУ у Словачкој. Заказане су чак велике демонстрације тим поводом. Котлеба се оптужује за „неонацизам“ и ексремизам и оспорава му се право на политичку делатност.
Словачка од јула преузима преседавање ЕУ и стављена је у веома незгодан положај успехом Котлебине странке.
Овакав шок код симпатизера ЕУ и марксиста није виђен у Европи од уласка Златне зоре у парламент Грчке.

Извор сајт Горана Давидовића, Бета, Блиц, РТС

Народна странка Наша Словачка на изборима освојила 8%

Post navigation