Припремно рочиште за суђење Горану Давидовићу, које је прошли пут одложено због лажне дојаве о постављеној бомби у Вишем суду у Новом Саду, је одржано без његовог присуства. Давидовић се терети за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, а ново рочиште судија Слободанка Гутовић заказала је за 17. октобар.

Давидовићев бранилац по службеној дужности Бранибор Јовичић је изјавио окупљеним представницима медија да је његов брањеник спреман да је појави на главном претресу пред судом и да не жели ни на који начин да опструира поступак. – Њему је у интересу да учествује у процесу – казао је Јовичић.

Кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, за које се, уз њега, терети и Недељко Пешић из Шапца, Давидовић је, по оптужници, наводно починио 2007. године када се десио инцидент у коме су окупљени учесници „Антифашистичке шетње“ напали Давидовића и окупљене у пивници војске Србије.

Давидовић, ком се у одсуству суди још од 2009, раније се теретио и за кривично дело насилничког понашања током те шетње, али је Тужилаштво, у међувремену од тога одустало.

На припремно рочиште приступили су заменик ВЈТ-а, другооптужени Недељко Пешић, бранилац првооптуженог Горана Давидовића адвокат Бранибор Јовичић, као и бранилац другооптуженог, адвокат Станислав Јоцковић. Достава позива за оптуженог Горана Давидовића за припремно рочиште је била уредно исказана, али он није приступио.

Како је у односу на првооптуженог Давидовића раније већ донето решење о суђењу у одсуству, његов недолазак на припремно рочиште није био сметња за одржавање рочишта, већ су постојали сви процени услови да се оно одржи. Оно је и завршено, у складу са законским одредбама, без присуства јавности.

Председница већа је позвала странке да предложе све доказе и изјасне се о доказима супротне стране, што су и Тужилаштво и одбрана обојице оптужених и учинили. Суд је решењем одлучио о доказним предлозима странака и одредио је који ће се то докази извести у току трајања доказног поступка у оквиру главног претреса.

Извор – Дневник, Радио 021

Одржано припремно рочиште без Давидовића, суђење почиње 17.октобра

Post navigation