Након више од 20 заказаних рочишта у новосадском Вишем суду је отворен доказни поступак поводом сукоба који се збио пре девет година између две веће скупине у Новом Саду, у којем је било неколико повређених. Рочишта до сада нису одржавана из разноразних ралога међу којима је најчешће радило о промени судија, адвоката и због тога што позиви нису ни послани на суди познату адресу.
У целом поступку до сада је промењено седам (7) судија. Почевши од истражног судије Анкице Курјачки па преко Дарка Тадића, Светлане Томић Јокић, Зорана Дрецуна, Зденке Стакић, Здравке Писарић, Радета Калајџије и Зоре Јамушаков која је најдуже држала предмет и отишла у пензију не решивши га.
Иако одбрана тврди да је јасно је да се у случају крши правило о правичном суђењу јер Давидовићу суде за исто дело, суд је наставио поступак. Кршењем принципа ne bis in idem, најгрубље се крши ЗКП али пре свега људска права загарантована Уставом и међународним конвенцијама, тако да је нејасно зашто се поступак још увек води.
Првооптужени за изазивање мржње и нетрпељивости Горан Давидовић (41) из Новог Сада није дошао на главни претрес, али је другопотужени Недељко Пешић (29) из Шапца сео на оптуженичку клупу, а саслушана су четворица сведока.

По судској евиденцији, прва оптужница подигнута је у децембру 2008. године, а прецизирана је од Вишег тужилаштва у децембру 2013. Скоро сви оптужени су због кршења принципа да им се суди два пута за исто дело, ослобођени су. Сви осим Давидовића и Пешића.

Давидовић и Пешић терете се да су 7. октобра 2007. године око 17 часова на углу Београдског кеја и Дунавске улице, на скупу који су организовали Антифашистичка организација Новог Сада и Независно друштво новинара Војводине под називом „Стоп фашизму“, приликом њиховог проласка, на наведеном месту изавали националну и расну мржњу и нетрпељивост међу народима и етничким заједницама који живе у Србији, односно Војводини.

Приписује им се да су се попели на ограду угоститељког објекта у саставу Дома Војске, где су се били с још неким особама којима је Министарство унутрашњих послова забранило окупљање истог дана, да би затим нацистички салутирали подижући десну руку с испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа.

На тај начин, испровоцирали су прво вербални а потом и физички сукоб с учесницима скупа тако да су учесници скупа први у правцу Дома Војске бацили неколико флаша, након чега је дошло до туче између те две скупине и угрожавања сигурности учесника у колони пријављеног скупа.

Том приликом су четири особе задобиле лаке телесне повреде у виду расекотина по глави, чиме су извршили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

Оптужени Пешић је , на питање свог браниоца, изјавио да у време инкриминисаног догађаја па до  данас није био припадник ниједне организације, укључујући и партијске, а да се на месту догађаја затекао случајно, на пропутовању од Шапца до Куле. Он је додао да тамо није било физичког сукоба јер је постојала ограда која је раздвајала две групе и била је присутна полиција.

Сведок Павел Д., један од организатора антифашистичког скупа, прошао је с разбијеном главом.
– Један младић показивао је Хитлеров нацистички поздрав „Зиг хајл“, непрекидно стављајући руку на прса па је пружајући пред под углом од 45 степени, при томе показујући другом руком три прста – казао је тај сведок. – Викали су при томе „Србија Србима“ и „Србија, Србија“. Нису имали обележја, а видео сам Давидовића да се држао за ограду и гестикулирао, али нисам чуо шта је изговарао. Туче није било док сам био тамо.

И Недим С., такође један од организатора антифашистичког скупа, јуче је казао да је том приликом видео младића који је показивао „класичан неонацистички поздрав“.

– Када су дотрчали до ограде и почели да бацају камење, дошло је до пометње – изјавио је Недим С. – Неки, кад су видели крв, почели су да беже из колоне, у којој је било између 3.000 и 5.000 људи. Полиција је у том тренутку била код ограде, леђима окренута нападачима. Нисам видео да је Давидовић бацао каменице, нити да је упућивао нацистички поздрав.

Урош С. из Београда и Радомир Д. из Новог Сада, раније окривљени, а сад у улози сведока јер је Тужилаштво одустало од њиховог гоњења, изјавили су да су људи из антифашистичке колоне започели сукоб и да туче није било.

– Нисам видео да ли је неко стајао уз ограду, био сам заузет избегавањем каменица, али до физичког сукоба није дошло – казао је Урош С.Радомир С. је изјавио да се нашао у угоститељском објекту Дома Војске да би присутвовао неформалном скупу због промоције књиге, а да су инцидент изазвале особе из антифашитичке колоне, скандирајући „Убиј фашисту“ и бацајући камење. 

Наставак суђења заказан је за 12. јануар наредне године.

Извор – Дневник, Инфо НСФ

 

Након девет година почело суђење онима који су били нападнути

Post navigation