Укидање Аутономне покрајине Војводине је страшна табу тема у окупираној Србији – пише Горан Давидовић у својој колумни на новом српском порталу Ослобођење.

Ако се усудите да једну такву „јеретичку“ мисао изнесете у јавности, мноштво аутономаша ће вас запенушано засути бујицом увреда. Сепаратисти ће стискати песнице и црвени у лицу маштати шта би вам радили да вас се којим случајем дочепају везаног.

Међутим, и обичан свет олако одбацује мисао о неопходности укидања северне покрајине. Срби, чак и када су искрени родољуби, из незнања одмахују руком и колутају очима. Њима је и намењен овај текст – пише Давидовић.

Текст Горана Давидовића са портала Ослобођење преносимо у целости.

vojvodjanska birokratijaСтвар је заправо веома једноставна, а може се посматрати са историјске, културне, економске или правне тачке гледишта. Можемо наравно дискутовати и са геополитичког становишта, али то би нас далеко одвело.

Битно је да јавна расправа на ту тему започне, а самим тим ће почети и процес укидања непотребне и скупе покрајине. У цивилизованим друштвима могуће је водити дијалог искључиво чињеницама. Надам се да таквом друштву макар на речима тежимо.

Пример државе са једном покрајином не постоји ни у једној земљи на свету. Нити је икада постојао у историји. Тако да је од старта тешко правити поређење са нормалним земљама.
На страну то што АП Војводина има најмасивнију, најскупљу и безнадежно најнепотребнију администрацију и бирократију на свету.

Vojvodina_karta

Већина људи не зна ништа о економији али воле да знају где иде њихов новац. Да видимо прво колико кошта Аутономна покрајина Војводина и чему служи?

Буџет АПВ за 2015. је износио 63.000.000.000 динара. То му дође око 525 милиона евра!
Пола милијарде евра које порески обвезници Републике Србије плаћају за будалаштину. Касније је у октобру ребалансом буџет скресан на 59,6 милијарди.

Где иде толики новац?

Пре свега, АП Војводина има Скупштину од чак 120 посланика. Они примају плате и дневнице. Узимају путне трошкове, слично својим колегама републичким трутовима. Ипак, републичка скупштина мора да постоји јер свака држава мора да има народно представништво као тело уставнотворне и законодавне власти. А да ли мора да има непотребну покрајину као пети точак? То нам нико не даје одговор. Нити неко поставља питање.

Даље, АПВ има Председника владе. Он има подпредседнике, саветнике, и 12 чланове владе, то јест покрајинске секретаре. Сви они имају заменике, саветнике итд.
Сваки од 12 покрајинских секретаријата имају чету запослених од секретарица до кафе куварица.

Покрајински секретари и остали покрајински функционери о трошку грађана „службено“ путују по ЕУ и то се све плаћа, а ту су и дневнице. Воле они да се шврћкају и по земљи, нису гадљиви…

Скупштина АПВ има свог председника, он има кабинет са 20-так чланова.
Председник скупштине има и 5-6 подпредседника.
Скупштина има одборе, њихова заседања се плаћају посебно.
Даље следе покрајински фондови, заводи, канцеларије, дирекције…

Највећа тајна је колико уопште администрација АПВ има запослених?
Да видим ове такозване истраживачке новинаре да то само загребу.

Процене се крећу од 1200 до чак 1800 запослених. Многи од њих примају плату а не долазе на посао, а неки таворе по пар сати дневно у неким канцеларијама као екипа из серије „Државни посао“ или она двојица из „Сироти мали хрчки“. Ко је било када ушао у Бановину зна врло добро о чему говорим.

Е сад, покрајинска администрација има око 50-так аутомобила, наравно и пераче аутомобила. Трутове неко треба и да вози, неко да чисти за њима, тако да имамо и неколико стотина радника одржавања, спремачица и осталих.

Покрајина има и другу имовину, од некретнина чије одржавање кошта па све до ситница као што су заставе АПВ које се шију о нашем трошку и јавно истичу.
Авнојевско антисрпско чудовиште има чак две заставе и два грба. Нечувено. То званично стоји у неуставном Статуту АПВ.

Мало тамо, мало овамо, и оде пола милијарде евра за годину дана. Оно што не оде на плате, распореди се на пројекте у општинама. Поставља се питање зашто покрајина постоји, зар није економичније да се све слије у касу локалне самоуправе?

И чему служи покрајина као посредник између локалне самоуправе и државе?

Заправо АПВ је један авнојевски диносаурус који дневно поједе најмање две стотине хиљада евра. Дневно браћо и сестре, дневно!
Зашто? Питајте се то док мажете детету паштету на хлеб…

Када онај психопата премијер Србије почне да трабуња о штедњи увек се сетим огромних трошкова и новца који од уста српске деце отимају и бацају на бирократског монструма АПВ.

Кад оне који бране постојање покрајине суочите са економским чињеницама они ударе на то како ето „покрајина мора да постоји због регионализације“.

Волим да дискутујем са онима који су за „регионализацију“. Наравно када ја почнем о историјским регионима као што су Бачка, Банат и Срем, сироти браниоци регионализације и „војвођанске посебности“ врло брзо мењају тему.

Не дај Боже да почнем и о Барањи, или чак Мачви, одмах се уз одмахивање руком „регионалисти“ извлаче из расправе уз опаске да сам ја „фашиста“, „екстремиста“. А када почнем да причам о регионима Италије где живим и о регионима у ЕУ онда ме почасте да сам „неонациста“, јер једино тако уз заглушујућу буку покривају недостатак аргумената.

Региони и покрајине који постоје у европским државама имају дугу традицију, која често сеже до средњег века. АПВ се никако не уклапа ни у једну причу о европским регионима.
И то не само зато што су је као авнојевску наказу створили комунисти.

У случају АП Војводине историјска је чињеница да ју је створио један од највећих светских дикатора и убица – Јосип Броз. АПВ је Титово чедо.

АПВ је суштински авнојевска творевина у потпуности. И као таква нема никакве везе са традицијом Војне крајине од 15. до 19. века, нити са традицијом „Србске Војводине“ из 1848, ни са традицијом српске покрајине у аустријском царству која се звала „Војводство Србија и Тамишки Банат“ која је постојала од 1849 до 1861.
Посебно нема везе са „Дунавском бановином“ која је била самоуправна у оквиру Краљевине Југославије од 1929 до 1941.

Аутономну покрајину Војводину су створили комунисти већ 1943. када су почели да праве “Покрајинске народноослободилачке одборе“.
Када је 1944. Црвена армија протутњала Србијом, и када је, како комунисти кажу, дошла „слобода“, Бачка, Банат и Срем су као права окупирана подручја пали под Војну управу.
У тој Војној управи командант је био Иван Рукавина, коме је брат био чувени усташа Јуцо Рукавина, који је био још крволочнији од брата.

Пошто су за неколико месеци побили преко 45.000 Мађара, Немаца и Срба, дупло више протерали, један део затворили у логоре а све остале застрашили, приступили су формирању такозване Војводине.

31.јула 1945. такозвана „Скупштина народа Војводине“ састављена од комуниста и њихових марионета, прогласила је Аутономну покрајину Војводину (касније САП Војводина).

На тој и таквој скупштини и одлуци се правно темељи постојање ове садашње АПВ.

Vojvodina_Srbija_Sandzak_KosovoИз којег год угла да гледате тешко је одбранити се од мноштва чињеница да АП Војводина не служи на корист ни једном поштеном Србину, али ни једном Мађару, Словаку, Румуну, и ниједној етничкој групи на њеној територији.

Опет ће браниоци АПВ да кажу „покрајина мора да постоји због културних специфичности“.
Е па нећемо тако, Банат је специфичан и културно и историјски у односу на Срем, и зашто да буде у истој покрајини?
У чему је поента?

Деца у АПВ данас немају чак ни исти распуст као у остатку Србије. Како то објаснити?

Једини прави одговор је: АПВ је створена да би се извршила подела Србије и српског народа.

Докази за то су бројни. Данас имамо често прилике да чујемо појмове као што су „војвођанска земља“, „војвођански грађани“ и слично.

Војводина није регионални а ни географски појам, већ искључиво политички наметнут од комуниста.

Највећи „Војвођани“ су они који су се докотрљали са неке чуке са комунистима и њихови потомци, а не Срби и други староседеоци. Пример је Чанак, а има их на десетине..

Flag of Vojvodina. Close Up.

Да Срби у Бачкој, Банату и Срему имају грађанску, националну или економску свест, заставе АПВ би гореле на сваком месту, а хиљаде демонстраната би тражило укидање АПВојводине. Нажалост, далеко смо још од те свести.

Што се мене тиче једина „Војводина“ која треба да постоји је ФК Војводина, стари српски клуб из 1914. И наравно појам „Србска Војводина“ из 1848. у историји и нашим срцима.
Све остало а нарочито антисрпска авнојевска творевина АП Војводина, мора бити избрисано и не треба да постоји. Зашто? Па једноставно зато јер је скупо, непотребно, и не служи ничему корисном.

Сепаратистима се мора јасно ставити до знања да не постоји никаква „војвођанска земља“ него само српска! А ако желе географски и историјски појам, то је бачка, сремска и банатска земља за коју су наши преци проливали крв, сузе и зној!
Више сепаратистима није довољна бирократска штеточинска АПВ, сада желе државу.
Ми националисти сматрамо да АПВ као непотребну хитно треба расформирати јер служи растакању српског националног бића.
Или ће се АПВ укинути, или ће постати држава и као таква брзо пасти под Мађарску.
Трећег нема. Овакво стање је неодрживо на дуже стазе.
И да завршим како доликује: Што се осталог тиче, сматрам да покрајину Војводину треба укинути!
Или што би лепше рекао Марко Порције Катон Старији: Ceterum censeo Voivodina esse delendam!!!

Горан Давидовић

ИзворОслобођење

Покрајина Војводина мора бити укинута, ако Србија жели да живи

Post navigation