Данас је МУП Нови Сад издао решење о забрани јавног скупа „Ослободи Нови Сад-протест против диктатуре и антируског лобија“.

Непостојање слободе говора и окупљања је још једном грубо демонстрирано у Вучићевој Србији. Протест је био усмерен против Ненада Чанка и он се очигледно толико унервозио да је на његово стално тражење Вучић одлучио да забрани протест. Посебно је дрско јер се решење о забрани издало тачно да дан када ступа на снагу одлука Уставног суда којом се Закон о окупљању грађана проглашава неуставним, а према томе и све забране јавних скупова од стране МУП-а.

12088216_976923349017176_640002926374052842_nПреносимо у целости заједничко саопштење организација „Србски Образ“ и СНП „Наши“ преузето са сајта Образа:

Србски Образ и СНП Наши обавештавају јавност да је МУП Србије, по наређењу Александра Вучића, без икаквог основа забранио скуп „Ослободи Нови Сад — Протест против диктатуре и антируског лобија“, који је требало да се одржи у суботу 10. октобра у 11 часова у Новом Саду, испред седишта ЛСВ-а, на Тргу младенаца.

Скуп смо уредно пријавили седам дана раније, при чему је првобитно било предвиђено да отпочне у 15 часова, и том приликом су нам представници МУП-а усмено саопштили да је све у реду и да нема никаквих препрека за његово одржавање.

Међутим, након три дана, позвали су нас и затражили да се промени време или место одржавања скупа, јер су наводно на поменутом тргу у то време заказана венчања, и да су они то превидели. На наше речи да смо ми пристојни људи и да нећемо сметати сватовима, добили смо одговор да би сватови могли сметати нама!?

„Можете одржати скуп на било ком другом месту, само не на Тргу младенаца“, рекао нам је полицијски службеник. „Кад је тако, одржаћемо га испред новосадског седишта СНС-а“, одговорили смо.

Није прошло ни 15 минута, а полицајци су нас поново позвали и рекли како не може ни испред СНС-а, него искључиво на Тргу слободе или испред СПЕНС-а. На нашу опаску да су то места која немају везе са идејом нашег скупа, који је усмерен против диктатора Александра Вучића и његовог вазала Ненада Чанка, понудили су нам да га ипак одржимо на Тргу младенаца, али уз обавезну промену времена, у 11 часова пре подне. Прихватили смо тај предлог, и поред тога што је време било непогодно, са циљем да се скуп ипак одржи.

Међутим, јуче је уследио нови позив из полицијске станице Стари град у Новом Саду, чији командир Величковић нам је изнео одлуку да скуп никако не може бити одржан на Тргу младенаца — и поред тога што га је претходно два пута усмено одобрио — зато што је ту седиште ЛСВ-а и да ниједан скуп испред било које странке не може бити одобрен!? На питање од кога је добио такав налог, полицијски командир није знао да одговори, муцао је, а затим рекао: „Од Министарства унутрашњих послова“. Уместо иоле сувислог објашњења, изнео је „конструктивну“ идеју да га преместимо на друго место или ће бити забрањен.

На два дана пред одржавање скупа, којем је већ мењано време одржавања, промена места би била крајње неозбиљна и стога ову режимску уцену нисмо прихватили.

Сасвим је јасно да иза ове забране стоје Александар Вучић и Ненад Чанак , који су на све начине покушавали да га онемогуће, или да сталним променама времена и места одржавања учине да дође што мањи број људи.

Србски Образ и СНП Наши се на овој препреци неће зауставити. У наредним данима ћемо пријавити нови протест, на који ће, у то смо уверени, доћи још више људи којима је доста диктатуре Александра Вучића и његових сатрапа.

Осим тога, у сарадњи са нашим правним тимом, поднећемо уставну жалбу Уставном суду због учесталог кршења Уставом зајемченог права на окупљање и изражавање политичких ставова. Напомињемо да је ово већ четврти протест који нам је забрањен у последњих месец и по, а да је само један био дозвољен (6. септембра на Тргу републике у Београду), и поред тога што су сви били уредно најављени и пријављени у складу са законом.

То је прави доказ да Србијом влада диктаторски режим Александра Вучића и антируског лобија, који покушава да на сваки начин угуши све који се часно и одлучно боре за слободну, богату и снажну Србију.

ИзворСрбин.инфо, сајт Србски Образ

Против-уставно забрањен скуп у Новом Саду

Post navigation