Припремно рочиште у процесу против Горана Давидовића, због оптужби да је 2007. изазивао верску, расну и националну мржњу током „антифашистичке шетње“, одложено је данас у Вишем суду у Новом Саду за 25. мај, јер Давидовићу није ни упућен позив.

Њему је 2009. године одређено суђење у одсуству, јер је био недоступан правосудним органима. Након преименовања оптужнице 2011. позиви су му упућивани у Италију где живи. У самом предмету променило се 5 судија и рочиште је одлагано преко 20 пута, а самом Давидовићу је смењен изабрани бранилац и наметнут службени.

Данас је његов бранилац по службеној дужности пренео суду спремност Давидовића да дође и поново издиктирао његову адресу у Трсту, на коју суд може да му пошаље судски позив.

Давидовић је у саопштењу за јавност истакао да суд већ одавно има његову адресу јер је он лично већ доставио суду пре неколико година, и на исту је већ примао судске позиве. Суд је прихватио молбу браниоца, који му је додељен по службеној дужности, уз констатацију да док се Давидовић не појави пред судом лично, остаје на снази решење о суђењу у одсуству. Суд је приликом доношења одлуке, како наводе, имао у виду да је суђење у одсуству једна од крајњих мера која се користи рестриктивно – када је окривљени недоступан државним органима и кад постоје нарочито важни разлози да се суди, као и чињеницу да суђењу у присуству окривљеног увек треба дати приоритет када постоје објективне могућности за то.

Поред тога суд је имао у виду и да, према Законику о кривичном поступку, лице које је осуђено у одсуству има право на понављање суђења ако одбрана поднесе захтев за то у року од шест месеци од дана наступања могућности да се осуђеном суди у његовом присуству.
Рочиште одложено јер Давидовићу није ни стигао позив

Post navigation