Горан Давидовић, осуђен је јуче на годину дана затвора због изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости током напада на учеснике антифашистичког скупа „Стоп фашизму!“.

Након промене седам судија, више пута мењане оптужнице и 11 година Виши суд у Новом Саду је донео чудну пресуду која је врло дискутабилна.

Горан Давидовић је на вест о пресуди објавио на свом твитер налогу „да је пресуда незаконита и да ће се жалити Апелационом суду“.

Чињеница, коју је одбрана истицала у току поступука, јесте та да се против окривљеног Горана Давидовића водио и обуставио прекршајни поступак правоснажном одлуком Општинским Органом за прекршаје у Новом Саду под бројем Уп.бр.26-6-399/07 вођен за прекршај из члана 6 ст 3 Закона о јавном реду и миру, за исти животни догађај за који се води овај кривични поступак.

Устав Републике Србије и Законик о кривичном поступку утврђују забрану двоструког вођења поступка и кажњавања на тај начин што предвиђају да нико не може бити гоњен или осуђен за кривично дело за које је правоснажном пресудом ослобођен или осуђен или је за то дело поступак против њега правоснажно обустављен или оптужба правоснажно одбијена, наведена забрана је опште познато начело кривичног поступка ne bis in idem.

Читајући пресуду одбрана постоји недвосмислени закључак да је Горан Давидовић крив, само и једино, из разлога што се дана 07.10.2007. године налазио у Дому Војске у Новом Саду на Београдском кеју.

Суд је код утврђивања намере очигледно пропустио да образложи како је дошао до таквог закључка, када су сви непристрасни сведоци (мисли се на припаднике жандармерије који су се налазили “између две ватре”) рекли да су изазивање сукоба скривили и испровоцирали припадници „антифашистичког“ скупа.

Све и један сведок жандар је изјавио да су окупљени у Дому Војске мирно седели све док их из скупа “антифашиста” нису почели гађати каменицама и вређати.

Све и један је сведок жандар је исто рекао и потврдио тезу одбране да нема кривице окривљеног Горана Давидовића за критични догађај. Првостепени суд је очигледно имао неке своје записнике о исказима сведока, одбрани непознате, када је могао овакве противречне закључке да изводи.

Мишљење одбране је да је првостепени суд је повредио одредбе кривичног закона на тај начин што закривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317. став 3 у вези ставе 1 Кривичног законика, није дао нити једно појашњење шта су конкретно окривљени починили, тј да ли су изазвали националну (ако јесу према којој нацији и на који кокретан начин) или расну (ако јесу према којој раси и на који кокретан начин) или верску (ако јесу према којој вери и на који конкретан начин).

Како се наводи у образложењу пресуде, Блиц пише да је суд је нашао да су криви што су 7. 10. 2007. године у Новом Саду на углу Дунавске улице и Београдског кеја у току одржавања јавног скупа организованог од антифашистичке организације Новог Сада и Независног друштва новинара Војводине, под називом „Стоп фашизму!“, изазивали националну, расну и верску мржњу и нетрпељивост међу народима и етничким заједницама које живе у Републици Србији и АП Војводини, тако што су нацистички салутирали подижући десну руку са испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа, на који начин су испровоцирали прво вербални, а потом и физички сукоб, узвикујући „Србија Србима!“, „Убиј педера!“.

– Након тога је Горан Давидовић позвао лица окупљена у дворишту Дома војске, показујући руком да крену ка огради, услед чега је дошло до нереда и насиља тако што су се учесници јавног скупа с једне стране, и лица окупљена у Дому војске са друге стране, прво вербално сукобили вређајући једни друге, а потом су се и физички сукобили, којом приликом су нека лица повређена задобијањем лаких телесних повреда у виду расекотина у пределу главе – наводи се у образложењу првостепене пресуде Суда на коју незадовољне стране имају право жалбе, о којој ће одлучивати Апелациони суд.
Заменик Вишег јавног тужиоца Зоран Јаковљевић, који је недавно преузео овај случај, изјавио је за „Блиц“ да је задовољан пресудом с обзиром на то да овај процес траје пуних 11 година.

– Ипак, не искључујем могућност да након што добијем пресуду у писаној форми поднесем и жалбу на њу јер је Давидовић осуђен на минималну казну за то кривично дело за које је предвиђена казна од једне до осам година затвора – објаснио је Јаковљевић

Председник Савеза антифашиста Војводине, политиколог проф. др Душко Радосављевић, изразио је задовољство што је коначно, након 11 година, донета пресуда у случају Горана Давидовића, али је изразио и жаљење зато што она још није правоснажна.
– У том процесу смењивали су се и тужиоци и судије, и нови тужилац је коначно успео да издејствује пресуду. Такође, охрабрује и став тужилаштва да је казна мала јер свако ко нападне неког без разлога заслужује већу казну – изјавио је за „Блиц“. Радосављевић не желећи да спекулише о томе која би то примерена казна могла бити.

Додао је да је страшно то што се осуђени свих ових година нису желели суочити са својим неделом, па се тако, попут првооптуженог Давидовића, нису ни појављивали на суђењима.
– Суд не сме да буде благ према прекршиоцима и оваква недела не смеју да се толеришу. Изгледа да смо као друштво постали летаргични на све те догађаје јер поступци трају дуго, починиоци су недоступни правосудним органима и на крају мале казне могу само да изазову контраефекат и да охрабре друге да чине таква дела – сматра Радосављевић.
Са њим се слаже и Александар Попов, један од иницијатора антифашистичког скупа и председник Центра за регионализам, који каже за „Блиц“ да је цео тај случај један правосудни скандал и бламажа.

– Да се нови тужилац коначно није појавио са новим доказима, да оптужница није преквалификована и да нису прегледани видео и фото материјали мислим да би оптужени добили још мање или никакве казне. Испада да горе пролазе неки што чине далеко бенигније ствари од оних који потпирују међунационалну мржњу или врше нападе на оне који им се не супротстављају – оцењује огорчени Попов.
Додаје и да је цела та прича око Националног строја и суђења веома обесхрабрујућа и да је скандалозно колико је дуго трајала.

– Цео тај процес је једна лоша порука грађанима Србије јер они сада не могу бити сигурни да се такве ствари неће поновити зато што је тај процес у исто време и нека врста поруке онима који чине та кривична дела да се могу извући уз минималне санкције – закључује Попов.

Подсетимо, у немирима током антифашистичког скупа лаке телесне повреде у виду расекотина у пределу главе задобили су учесници Ненад Крстић, Павел Домоњи, Иван Стевановић и Љубомир Котек.

Оптужница против виновника овог инцидента је подигнута децембра 2008. године, а њоме су се Давидовић, Долф Поспиш и Недељко Пешић теретили за изазивање националне, верске и расне мржње и нетрпељивости.

Поспиш је током поступка признао кривицу и осуђен је на годину и четири месеца затвора, а због насилничког понашања оптужени су били Радомир Дицков, Урош Стојановић, Даниел Петровић, Владан Неговановић, Предраг Миловановић и Предраг Голубовић.
Миловановић се такође нагодио са тужилаштвом и осуђен је на шест месеци затвора због насилништва, Дицков је осуђен на 7 дана затвора, Голубовић на 10 дана, Стојановић на 15 дана, Петровић на 25 дана затвора, а против Неговановића је обустављен поступак.

Извор – Блиц, Инфо НСФ

Срамна и незаконита политичка пресуда Давидовићу

Post navigation