Данас је настављен судски поступак рехабилитације некадашњег председника владе Србије армијског ђенерала Милана Недића. Рочиште је одржано пред Вишим судом у Београду у Тимочкој улици. У знак подршке пред судом се појавило и неколико десетина младих Срба.

Било је наравно и противника Милана Недића који су организовано дошли. То су  биле разне екстремно левичарске групе и неокомунисти који су дошли у организацији разних комунистичких странака. То наравно није могло да прође без вербалних сукоба испред зграде суда.

Након онемогућеног спонтаног окупљања српских националиста испред храма Светог Саве од стране полиције, млади националисти су раштркано у групама од по неколико људи стигли испред Апелационог суда.

Националисти су носили транспарент „Спасавање Срба није злочин“, српске заставе, заставе СДК 1941-45, Недићеве и Љотићеве заставе и слике, и заставе са српским орловима из периода Недићеве Србије.

фото: Танјуг

Насупрот националистима стајали су припадници разних неокомунистичких организација којима су се касније придружиле Жене у црном. Противници рехабилитације осим са барјацима СФРЈ и СССР махали су заставом шпанских анархиста и републиканаца из доба Шпанског грађанског рата.

фото: М.Миланковић

На скуп су дошли и отац Јован и владика Акакије из Српске истински Православне Цркве, четнички војвода Адамовић а виђен је и Младен Обрадовић из Образа.   к

Како је за „Блиц“ рекао владика Акакије, он је дошао да подржи рехабилитацију Недића.

Владика Акакије са Недићевим унуком

Акакије је рекао да су дошли „због чистоте православља и да учествујемо у борби за национално освећење српства, које је било под комунистичком окупацијом 70 година, а сад је под демократском.“
– У том контексту смо дошли да подржимо рехабилитацију Недића, кога су Комунисти убили јер нису могли да му суде, знајући да је праведник – рекао је Акакије.

Међу екстремним левичарима биле су чланице организације „Жене у црном“, као и Јошка Броз, унук доживотног председника СФРЈ.

фото: М.Миланковић

Припадници једне и друге скупине су се и вређали и псовали али није било физичких сукоба. Комунисти су претили, певали партизанске песме и узвикивали „Идите у Блајбург“, по месту где су партизанске јединице масовно стрељале заробљенике, док су им националисти узвраћали са „Бандо црвена“ и „Како је на Дедињу?“. Националисти су транспарентом поручили и : „Крцун и Лека, проклети довека“ .

Од блиског судара делио их је кордон полицијеа. Екстремни левичари су блокирали Тимочку улицу. Убрзо након суђења обе групе су се удаљиле у пратњи полиције.

Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015. године, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију. Недићу није суђено, јер је 4. фебруара 1946. према тадашњој званичној верзији извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора, што оспоравају заступници рехабилитације. То оспоравају и многи историчари наводећи да би Недић био незгодан сведок за комунистички режим.

Следеће рочиште у процесу рехабилитације заказано је за 14. март.

Извор – Танјуг, Блиц, сајт Горана Давидовића

Српска омладина подржава Недићеву рехабилитацију

Post navigation