У наставку главног претреса поводом инцидента на антифашистичком маршу 7. октобра 2007. године у Новом Саду, петорица сведока, припадника београдског Одреда жандармерије, који су тада радили на обезбеђењу овог скупа, су у новосадском Вишем суду навели да су догађај код Дома војске, први започели људи из колоне која је туда пролазила.

Такође, неки, саслушани сведоци, пред кривичним већем којим председава судија Слободанка Гутовић, казали су да првоокривљеног Горана Давидовића, којем се суди у одсуству, знају само из медија.

Један од сведока је још рекао да је у групи у дворишту Дома војске било и неколико младића из Београда, које лично познаје. Жандарми нису моглу да кажу да су међу онима у дворишту Дома војске на Београдском кеју у Новом Саду били оптужени Недељко Пешић из Шапца и Горан Давидовић из Новог Сада, неформални вођа забрањене организације „Национални строј“, оптужени за изазивање националне, расне, верске мржње и нетрпељивости, на поменутом скупу пре више од десет година.

Сведок Далибор Р. рекао је да се из колоне која је долазила према Дому војске, где су он и колеге стајали поред ограде, чули повици и погрдне речи, а онда су полетеле и каменице, штап од заставе. Он је додао да група која се налазила у дворишту Дома војске ( а у којој су према оптужници били окривљени) није ништа бацала, те да није било никаквог сукоба и туче између ове две скупине. Његов колега Зоран М, (који је напоменуо да се слабо сећа догађаја) слично је изјавио и казао да је стигло наређење да се ухапси група у Дому војске.

И жандарми Марко А. и Игор Ц., који су обезбеђивали скуп код Дома војске, изјавили су да су људи из колоне која се туда кретала ,први почели да бацају каменице и упућује погрдне речи групи у дворишту иза ограде.

Наставак суђења је заказан за 30. мај, а предвиђено је да као сведоци буду саслушана још двојица жандарма из Београда, а тада ће бити приказан и видео – снимак овог догађаја.

Извор Дневник

СУЂЕЊЕ ДАВИДОВИЋУ Жандарми: Антифашисти започели сукоб

Post navigation