Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак је данас, поводом годишњице антифашистичког скупа одржаног у Новом Саду, положио венац на Споменик породица на Кеју жртава рације и том приликом поручио да увек треба упозоравати на зло које фашизам доноси са собом.
Чанак је подсетио да на зиду концентрационог логора Дахау пише „Ко ради на томе да се ово заборави, ради на томе да се ово понови“.

„Свако ко од злочинаца покушава да направи жртве ради на томе да се на овом простору коло зла и крвопролића поново заврти“, рекао је Чанак.
Он је истакао да је пре седам година у Новом Саду неофашистима јасно упућена порука да немају шта да траже у том граду, али је нагласио да инцидент који се догодио тада са члановима неофашистичке организације Национални строј није добио судски епилог.
По Чанковић речима, прошло је десет година и од страдања гардиста у касарни на Топочидеру, а ни тај случај није разрешен.

„Прошло је толико времена од хапшења Ратка Младића, а још увек није распакован систем његових јатака и да будем јасан, ја за то не оптужујем ни ову, ни прошлу владу већ указујем да је то систем који мора да се промени“, рекао је  лидер ЛСВ-а.
Поводом предстојеће прославе Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, Чанак је рекао да је чуо да има предлога да се међу заставама земаља победница нађе и застава четничког покрета.

„Немам ништа против, нека се истакну заставе свих јединица четничког покрета које су учествовале у ослобођењу Београда и нека свако насељено место које су ослободиле четничке јединице има споменик намењен њима“, казао је он, додајући да је то, што таквих споменика нема, доказ да тај покрет није ни учествовао у ослобађању.

Чанак је одао пошту свим жртвама фашизма, рекавши да ће једини прави омаж жртвама бити када сви злочинци буду кажњени.
У Новом Саду, 7. октобра 2007. године организована је Антифашистичка шетња , када је дошло до инцидента када је учеснике шетње напала група припадника  неофашистичког покрета Национални строј. Том приликом приведен је највећи број чланова Националног строја, као и њихов вођа Горан Давидовић.
Суђење Горану Давидовићу и још осморици оптужених за изазивање нереда током антифашистичког скупа више пута до сада је одлагано и још није ни почело.

Танјуг

 

ТАНЈУГ: Чанак обележио седму годину

Post navigation