Након осам година Више јавно тужилаштво у Новом Саду одустало је од кривичног гоњења Горана Давидовића и скоро свих оптужених у процесу за инциденте од 07.октобра 2007.

Tо је одлучено пре пет дана али је јавности саопштено тек јуче, а одређено је да се списи доставе Вишем јавном тужилаштву ради прецизирања оптужног акта за Давидовића и Пешића, јер тужилаштво жели да настави кривично гоњење за „верску, расну и националну мржњу“.

visi sud u novom saduТужилаштво се предало након осам година

Осим за ово кривично дело, Горана Давидовића и остале су теретили и за насилничко понашање на поменутом скупу, али је јуче констатовано да је Више Јавно тужилаштво одустало од те оптужбе. Суд је обуставио поступак и против Радомира Дицкова, Уроша Стојановића, Владе Неговановића и Предрага Голубовића, који су такође били оптужени за насилничко понашање. Они су раније због тога кажњени у Прекршајном суду.

Победа правде и права

Поједини медији су објавили да је суд обуставио поступак против оптужених јер су због истог дела већ кажњени у Прекршајном суду. Давидовић као и многи други ослобођен је одговорности још 2007. године што доказује Решењем Општинског органа за прекршаје посл.бр.Уп.бр.26-6-399/07 од 12.10.2007.

Пошто је против Горана Давидовића већ правоснажно обустављен поступак, онда по Уставу Републике Србије и Закону о кривичном поступку му се није ни могло судити два пута. Горан Давидовић се годинама позивао на то, али је тек пре неколико месеци то потврђено одлуком Уставног суда Републике Србије.

Више јавно тужилаштво је остало при делу оптужнице који Давидовића и Пешића терети за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, па ће се против њих двојице кривични поступак наставити, али тек када се оптужница поново напише.

hapsenje-gorana-davidovicaУ Вишем јавном тужилаштву су рекли да ће писмено одговорити који су разлози за одустајање од даљег кривичног гоњења Давидовића и осталих, не прецизирајући када би се то могло десити.

Горан Давидовић је пре десетак дана због сумње у непристрасност  тражио изузеће судије Слободанке Гутовић која је осми по реду судија овог осмогодишњег процеса.

Извор – сајт Горана Давидовића, радио 021

Тужилаштво одустало од кривичног гоњења Горана Давидовића

Post navigation