Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80

Због текста о повлачењу оптужнице против Горана Давидовића, који је објављен у Блицу, Горан Давидовић је упутио захтев за објављивање одговора. Текст захтева преносимо у целости:

Поводом текста под насловом „Закон штити фашисте из Националног строја“ објављеног на порталу “Blic Online” 28.10.2015.у 22:40 у коме у поднаслову пише: Тужилаштво одустало од кривичног гоњења чланова неонацистичке групе окупљене око Горана Давидовића-Фирера и његове забрањене организације Национални строј“.

У наставку стоји следеће: „Против те групе подигнута је оптужница због кривичног дела насилничког понашања јер су каменовали колону грађана 7. октобра 2007. године током скупа “Стоп фашизму” у Новом Саду.

Поступак је обустављен против Горана Давидовића-Фирера, Недељка Пешића, Радомира Дицкова, Уроша Стојановића, Данијела Петровића, Владимира Неговановића и Предрага Голубовића, у делу оптужнице због кривичног дела насилничког понашања, сазнаје „Блиц“ у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду“.

Текст је потписан са З.Ч.

Блиц_лого

У складу са чланом 83. Закона о јавном информисању и медијима Републике Србије

захтевам да се објави следећи одговор:

-Апсолутна је неистина да је кривично гоњење постојало за „неонацистичку групу“. То није стајало у оптужници. Такође се није гонио никакав „Фирер“. Пејоративни измишљени надимци говоре о моралним вредностима и непрофесионализму вашег новинара З.Ч. и уредника, и ваше су право, али су недопустиви када се прича о кривичном поступку. У оптужници, никад, и нигде није стајао пејоративни измишљени назив или надимак „Фирер“. Поред тога у оптужници нигде не стоји „група Национални строј“, нити „организација Национални строј“.

Наслов „Закон штити фашисте из Националног строја“ је непримерен и прилични више неком графиту на јавном тоалету него регистрованим новинама, и то говори више о вама него о ономе о коме сте писали. Али то је ваше право. Оно што је важно је да се информације у тексту исправе и објављивањем мог одговора поправе или ублаже последице које су настале, или ћу задовољење потражити на суду.

Уредник и новинар били су дужни да с пажњом примереном околностима, пре објављивања информације која садржи податке о одређеној појави, догађају или личности провере њено порекло, истинитост и потпуност. Зато у складу са законом захтевам објављивање одговора у првом следећем броју и извињење уредника.

Поред тога Закон о јавном информисању и медијима у члану 73. јасно каже да се циљу заштите људског достојанства, као и независности, угледа и непристрасности суда или другог надлежног органа, нико се у медију не сме означити учиниоцем кажњивог дела, односно огласити кривим или одговорним пре правноснажности одлуке суда.

Члан 74. каже да се информације из кривичног поступка који је у току могу објавити ако су изнете на главном претресу или ако су прибављене или ако су могле бити добијене од органа јавне власти на основу закона којим се уређује приступ информацијама од јавног значаја.

Ваш новинар тврдње које сам горе цитирао није добио ни од тужилаштва ни од суда и према томе представљају кршење закона а не неку новинарску слободу да се пише шта коме падне напамет – стоји у захтеву који је Давидовић послао редакцији Блица.

Извор

Захтев Блицу за објављивање одговора

Post navigationDeprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/dh_ahu2gd/gorandavidovic.com/wp-content/plugins/jetpack/modules/photon-cdn.php on line 80